Čau všichni,

dneska se podíváme na trošku nevšední aktivitu. Nebude to žádný ,,report“, ale shrnutí našeho dalšího adrenalinového zážitku. Ženy se nás už chtěly zbavit, takže nám vymyslely adrenalinový zážitek v jeskyni. Tato aktivita se odborněji nazývá – speleoferrata.

A kdo by nevěděl, co je to ferrata, tak rychlé vysvětlení…

,, Ferrata – to je něco mezi turistikou v náročném skalním terénu a horolezectvím. Se sedákem, osobkou a přílbou překonáváte zajištěné lezecké trasy. A „speleoferata“? Stejné dobrodružství a stejná zábava, ale umocněno tím, že se vše odehrává v jeskyních – ve světě, ze kterého čiší respekt a pokora.ʺ 

Pro ještě zvědavější tu mám přímý odkaz 🙂

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zaji%C5%A1t%C4%9Bn%C3%A1_cesta

Ale zpět k tématu. Speleoferrata, velice zajímavá aktivita uvnitř jeskyně, kde se Vám nedostává moc prostoru a čerstvého vzduchu. Ale i tak je to skvělý zážitek, který jsme si i my dostatečně užili. Sice to bylo na náš vkus trošku krátké, rozhodně ale nelitujeme a doufáme, že se ještě jednou v životě na něco podobného dostaneme.

Samotný zážitek vypadal v krátkosti asi takto:

Přijeli jsme na místo setkání (Ostrov u Macochy 78 v Moravském krasu), kde jsme narazili ještě na další 2 členy výpravy. Už při vstupu nás přivítal milý průvodce. Seznámili jsme se a šli rovnou na věc. Pan průvodce nám vysvětlil trasu, co nás čeká, rozdal pomůcky a vybavení a šli jsme na to!

Ze dvora u kostela jsme se vydali rovnou ke studni před kostelem, odkud začínala naše cesta. Průvodce otevřel železnou bránu a už to začalo! První se cvaknul do karabiny a začalo slaňování dolů do studny, odkud začínaly naše první kroky do jeskyně. Jeskyně sama o sobě měla hloubku ,,jen“ 40m. Sami jsme ale netušili, že to zvládneme tak rychle a že to budeme mít tak rychle za sebou. Potom, co nás průvodce strašil, že nejužší místo má 35cm na 61cm a je to 6m dlouhá nudle, se nejednomu z nás sevřely půlky 😀 …

Naštěstí jsme se nenechali zastrašit, protože tímto místem jsme prolezli tak rychle, že jsme ani nezaregistrovali, že to to nejužší místo už bylo. Šlo to opravdu dost rychle, že jsme to ani nevnímali. Potom, co jsme slanili a prolezli vstupním tunelem, následoval žebřík a hned poté ta úzká nudle. Sice jsme si říkali, že to tu je nějaké těsné, pořád jsme ale čekali, že bude hůř. No a ono nakonec nebylo 🙂 …. Takže to bylo super!

Proplazili jsme se jako žížaly a už jsme byli na konci úzkého místa, následovala hluboká rokle pod námi. Trošičku traverzování, opičí dráha a hle: DNO! Jsme opravdu dole na zemi! Nevěříme vlastním očím, opravdu jsme to dokázali. Jsme úúúúplně dole: Ještě se nevěřícně koukáme, jestli by se nedalo lézt ještě někam, ale opravdu nedalo. Za rohem byla ještě úzká cestička, ale ta nikam nevedla. Na konci byla totiž zatopená jezírkem.

Noooo, ale bylo by to zajímavé, kdyby se pokračovalo dál, třeba potápěním, napadlo nás 😀 … Ale to asi ne, asi až někdy příště. Následovala tedy cesta zpět.

Pro někoho úmorná, pro nás docela v pohodě. Nebojácně jsme se tedy vrhli vzhůru, a jelikož nám ostatní nestačili, stihli jsme si udělat spouuustu fotek (které můžete vidět v galerii níže). Za 10min jsme byli nahoře u studny.

Musíme ale říct, že zážitek úplná bomba! Určitě doporučujeme (skoro) všem. Klaustrofobikům, arachnofobikům apod to nedoporučujeme 😀 …

Pokud máte nějaké dotazy ohledně speleoferraty, klidně napište a ptejte se. Rádi Vám odpovíme a poklábosíme. Více info o zážitku navštivte stránky:

https://speleoart.cz/p/speleoferata

Tak co hecneme příště?? Nějaké nápady?!

Komentáře